HAKKINDA
KOORDİNASYON EKİBİ
Doç. Dr. Zeynep Gamze MERT (Koord.), Prof. Dr. Elif Özlem AYDIN, Dr. Öğr. Üyesi Funda TAN BAYRAM, Öğr. Gör. Dr. Ersegün ERCİŞ, Öğr. Gör, Begüm TÜREYENGİL, Arş. Gör. Cem BALCAN, Arş. Gör. Emre SÖYLEMEZ, Arş. Gör. Mehmet Ali GASSELOĞLU, Arş. Gör. Göktuğ KÖSEAHMET, Arş. Gör. Çetin SÜALP
Elif Özlem AYDIN
1993 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Prof.Dr. Elif Özlem AYDIN, 1996 yılında İTÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Mimari koruma alanında çeşitli mimarlık bürolarında çalıştıktan sonra 1998 yılında Uludağ Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde göreve başlayan AYDIN, 2002 yılında Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki görevine atanmıştır. AYDIN, İTÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 2004 yılında tamamladığı “Bursa’daki İpek Fabrikaları ve İpekçilikle İlgili Endüstri Mirasının Korunması” başlıklı doktora çalışmasıyla Türkiye Mimarlık Vakfı Enstitüsü 2005 yılı-Restorasyon bilim dalı ve European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2006 ödüllerine layık görülmüştür. Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Dekan olarak görevine devam eden AYDIN tek yapı koruma, kentsel koruma ve endüstri mirası, yeniden işlevlendirme ve sürdürülebilirlik gibi konularda akademik çalışmalarını sürdürmektedir. İlgili Fakültede yaklaşık 20 yıldır Tarihi Yapı Çözümleme, Koruma Stüdyosu, Geleneksel Yapı Tipleri ve Yeniden Kullanım Potansiyelleri, Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon, Tarihi Mekanlar gibi lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermektedir. Mimarlık tarihi araştırmaları, tespit-rölöve, restorasyon, koruma teknik ve yöntemleri konularında 90’a yakın yayın bilimsel araştırması bulunmaktadır. 2010-2020 yılları arasında Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu üyeliği yapmıştır. Iyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk annesidir.
Zeynep Gamze MERT
Lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden, yüksek lisans ve doktora derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’ndan almıştır. Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Kentlerde inovasyon ve yaratıcılık konusunda araştırmasını yapmak üzere UofT Martin Prosperity Institute de ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuştur. Mevcut durumda, Gebze Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Temel ilgi alanları ; sürdürülebilirlik, teknoloji ve mekan, bölgede/kentte inovasyon ve yaratıcılık ve yapay zekadır. Araştırmaları ; bölge/kent planlama ve tasarımı, sanayi ve hizmet alanları, kent merkezleri, yaratıcı endüstriler, kent estetiği konularına odaklanmaktadır.
Funda TAN BAYRAM
Funda Tan Bayram, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mimarlık bölümü mezunudur. Yüksek lisansını 2013, Doktorasını 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Doktora tezi BIM araçlarının mimari tasarım sürecine etkisi üzerinedir. Doktora sırasında bir yıl Faculdade de Arquitetura | ULisboa’da misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Halen, mimari tasarım, mimari tasarım teorisi, mimari tasarım araçları, hesaplamalı dijital mimari tasarım, yapay zeka ve mimarlık ilişkisi üzerine çalışmalar yapmakta ve Gebze Teknik Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Tasarım stüdyosu, mimarlıkta sayısal tasarım, bilgisayar uygulamaları ve mimarlık, toplum, kültür ilişkisi üzerine lisans düzeyinde, mimarlıkta bilgi kuramı ve programlama üzerine yüksek lisans seviyesinde dersler yürütmektedir.
Cem BALCAN
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 2013 yılında mezun olan Cem Balcan, 2018 yılında yine aynı okulun Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. 2018 yılından beri Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık doktora Programında eğitime devam etmektedir. Lisans mezuniyetini takiben dört yıl özel sektörde mimar olarak çalışan Balcan, 2017 yılında Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak başladığı akademik görevine hâlen devam etmektedir. Kültürel mirasın korunması, restorasyon, Osmanlı Mimarisi ve kültürel turizm konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Emre SÖYLEMEZ
Şehir Plancısı ve Kentsel Tasarım Uzmanı olan Emre SÖYLEMEZ 2017 yılında Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve 2020 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programından mezun olmuştur. Eğitimine İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programında devam etmektedir. Halen Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Araştırma Görevi isi olarak görev yapmaktadır. Kentsel tasarım, kamusal alan tasarımı, gündelik yaşam ve toplumsal mekan konularında uzmanlaşma sürecindedir.
Mehmet Ali GASSELOĞLU
Mehmet Ali Gasseloğlu, lisans derecesini 2018 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Programı'ndan aldı ve 2022 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Programı'ndan 'Boş Mekan: Eleştirel Bir Olasılıklar Alanı' başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Mimarlık eğitiminde ve pratiğinde enformel yaklaşımlar, kentsel kamusal alanlarda katılım ve yer kurma pratikleri gibi konular üzerine çalışmalar yapmaktadır. 2022 yılında kurulan Lokal: Araştırma ve Tasarım Atölyesi'nin kurucu üyelerinden biri olarak topluluk çalışmalarına aktif olarak katkı sağlamaktadır. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım Doktora Programı'nda eğitimine devam ederken, aynı zamanda Gebze Teknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.
ARAŞTIRMA GRUPLARI
Dijital Medya ve Yapay Zekâ (YZ) Araştırma Grubu, yapay zekanın ileri uygulamalarını, sonuçlarını ve mimari tasarım ile kentsel planlama ve endüstriyel tasarım alanlarındaki AI araç ve yöntemlerin dönüştürücü etkisini araştırmaktadır. Ayrıca, AI araç ve yöntemlerinin kullanımını içeren yenilikçi projeler geliştiren ve kentsel yaşam alanlarının sürdürülebilir dönüşümünü sağlamayı amaçlayan bir laboratuvar ve araştırma grubudur.
Bu çalışma grubu ile fakülte içi ve dışı paydaşlarla iş birliği kurularak başta araştırma projeleri olmak üzere çalıştay, seminer, webinar, söyleşi gibi ulusal ve uluslararası işbirliklerinin ve bilimsel çalışmaların düzenlenmesi hedeflemektedir.
Dijital Medya ve Yapay Zekâ (YZ) Araştırma Grubu, yapay zekanın ileri uygulamalarını, sonuçlarını ve mimari tasarım ile kentsel planlama ve endüstriyel tasarım alanlarındaki AI araç ve yöntemlerin dönüştürücü etkisini araştırmaktadır. Ayrıca, AI araç ve yöntemlerinin kullanımını içeren yenilikçi projeler geliştiren ve kentsel yaşam alanlarının sürdürülebilir dönüşümünü sağlamayı amaçlayan bir laboratuvar ve araştırma grubudur.
Üniversitemiz Mimarlık ve Şehir Planlama öğretim üyeleri tarafından kurulan araştırma grubumuz, sürdürülebilir kentsel sistemler ve sürdürülebilir mimari tasarım konularında ortak çalışmalara ve araştırmacılara açıktır. Anahtar Kelimeler: Rejeneratif Kentsel Sistemler, Döngüsel Şehircilik, Eko-Yenilikçi Planlama ve Mimari Tasarım, Performatif ve Duyarlı Tasarım, İnsan-Çevre İlişkisi
Mekân performansını toplumsal konular üzerinden artırmak, kentsel çöküntü alanlarına noktasal müdahalelerle iyileştirmek amacıyla kurulmuştur. Anahtar Kelimeler: Toplum, Mekân, Kentsel Adalet, Eşitlik