HAKKINDA


İklim Değişikliği ve Dirençlilik Çalışma Grubu, iklim değişikliği azaltım stratejileri bağlamında Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama alanları ve bu alanlarla ilişkili diğer disiplinleri de kapsayan ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar yapılmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda hem kentsel hem de yapısal ölçekte “enerji verimliliğin sağlanması”, “karbon ayak izinin azaltılması”, “kent ısı adası etkisinin azaltılması”, “döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği”, “su verimliliği” vb. gibi konulara dair araştırma projelerinin hazırlanması, ilgili iş biriliklerinin ve ortaklıkların kurulması planlanmaktadır. Ayrıca, kentsel dayanıklılık üst başlığı kapsamında “afet ve dirençlilik ilişkisi”, “afet sonrası sürdürülebilir barınma”, “afet öncesi planlama ve afet sonrası iyileştirme süreçlerine dair eylem adımları ve planlama stratejileri”, “yağmur suyu yönetimi” vs. gibi konulara dair bilimsel çalışmaların ve araştırma projelerinin yürütülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, yukarıda sözü geçen alanlara ve bu alanlarla ilişkili diğer çalışma konularına dair ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, üniversiteler, sektör temsilcileri vs. ile çeşitli iş birliklerinin ve bağlantıların kurulması amaçlamaktadır. Araştırma projelerine ek olarak, olası paydaşlarla iş birliklerini güçlendirmek adına ortak bilimsel toplantılar, webinarlar, seminerler, çalıştaylar yapılması bu çalışma grubunun hedefleri arasındadır.

YÖNETİLEN TEZLER


Tavlaşoğlu Duran Fatmanur, (2024). Mimari Tasarımda Yapay Zeka ve Mimarın Değişen Rolü. Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı. (Tamamlandı) Danışman: Funda Tan Bayram

Şentürk Neslihan, (2024) Akıllı Kampüs Göstergeleri̇nin Beli̇rlenmesi̇ ve Performansının Değerlendi̇ri̇lmesi̇: Gebze Tekni̇k Üni̇versi̇tesi Örneği, Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Şehir Planlama Ana Bilim Dalı (Devam Ediyor)

Başulaş Zehra, (2023). Akıllı sürdürülebilir kent performans değerlendirme yöntemi: İstanbul kenti örneği, Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı (Tamamlandı)

Süzer Merve, (2024). Afete Dayanıklı Kent Kapsamında Dijital Ikiz, Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Şehir Planlama Ana Bilim Dalı (Devam Ediyor)

Çavdar Şule, (2024). Mekânsal planlama ve tasarım sürecinde katılımın geliştirilmesinde yapay zeka teknolojilerinin yeri, Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı (Devam Ediyor)





EKİP


Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi Elif ÖZER YÜKSEL

Ekip Üyeleri: Doç. Dr. Saniye KARAMAN ÖZTAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Hande APAK, Dr. Öğr. Üye. Zeynep Deniz YAMAN GALANTİNİ, Dr. Nüket İpek ÇETİN, Araş. Gör. Nur Kardelen ÖZTÜRK, Araş. Gör. Rana UZUN, Araş. Gör. Elif Bengi GÜNEŞ

ÖZGEÇMİŞLER


Elif ÖZER YÜKSEL (Dr. Öğr. Üyesi)

2006 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden bölüm birinciliği derecesi, 2008 yılında ise Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden bölüm birinciliği derecesi ile mezun olmuştur. 2008-2010 yılları arasında çeşitli mimarlık ofislerinde görev almıştır. 2010-2011 yılları arasında Düzce Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde çalıştıktan sonra 2011 yılında Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Bilimleri Programı’nda doktora eğitimini tamamlamıştır. 2020 yılında Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. Halen aynı kurumda öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Başlıca araştırma alanları “sürdürülebilir mimarlık”, “enerji etkin yapı ve cephe tasarımı”, “bitkilendirilmiş çatı ve cephe sistemleri”, “yapı içi konfor koşulları”, “bina elemanlarında performans gereksinimleri ve ısıl performans” ve “afet sonrası geçici barınma”dır.


Hande APAK (Dr. Öğr. Üyesi)

Dr. Öğr. Üyesi Hande Apak, lisans eğitiminde İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olmuştur. 2022 yılında YTÜ'de doktorasını tamamlamıştır. Ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiri, dergilerde makale gibi akademik faaliyetlerde bulunmuştur. Akademik çalışmalarına Ytü ve Gtü'de lisans derslerinde misafir öğretim görevlisi olarak devam etmektedir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 2024 yılından beri Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Araştırma alanları mimarlıkta sürdürülebilirlik, çevresel risk yönetimi, yaşam döngüsü değerlendirmesi, iç hava kalitesidir.

Zeynep Deniz YAMAN GALANTİNİ (Dr. Öğr. Üyesi)

Doktor şehir plancısı ve kent politikaları uzmanı Zeynep Deniz Yaman Galantini, 2006 yılında İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması bölümünü birincilikte bitirdi. Ardından, Politecnico di Milano Üniversitesi’nde burslu olarak, “Urban Planning and Policy Design” yüksek lisans programını 110/110 tam puanıyla tamamladı. Lisans ve yüksek lisans dönemi boyunca, çeşitli akademik projelerde öğrenci araştırma asistanı olarak görev aldı. Yüksek lisans tezini, Türkiye’de yoksulluk olgusu, yoksullukla mücadele politikaları ve Şartlı Nakit Transferleri üzerine hazırladı. Zeynep Deniz Yaman Galantini, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Doktora Programını, “2018 Yılı En Başarılı Doktora Tezi Ödülü”ne layık görülen “Urban Resilience as A Policy Paradigm for Sustainable Urban Planning and Urban Development: The Case of Istanbul” başlıklı doktora tezi ile tamamladı. 2021’de Zeytinburnu Belediyesi Kent Çalışmaları Ödülleri Doktora Tezi Ödülünü kazandı. Şu anda Gebze Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Kentsel dayanıklılık, sürdürülebilir ve dayanıklı kent politikaları, sosyal dayanıklılık konularında çalışmalarına devam etmektedir.


Elif Bengi GÜNEŞ (Arş. Gör.)

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden 2020 yılında mezun olan Elif Bengi Güneş, 2023 yılında aynı kurumda Şehir Planlama Yüksek Lisans derecesini "İstanbul'da Yaşayan Suriyeli Göçmenlerin İklim Kırılganlıklarının İklim Adaleti Perspektifinden Değerlendirilmesi" başlıklı teziyle tamamladı. 2020 yılı Aralık ayından bu yana Gebze Teknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Özellikle iklim değişikliği ve çevresel politikalar kapsamında literatüre katkıda bulunmak en öncelikli hedeflerinden. Kentlerin herkes için kapsayıcı ve adil, doğa için sürdürülebilir çözümler üretmesini sağlamak için düşük karbonlu kentleşme, adil iklim ve enerji politikaları, kentsel politik ekoloji ve sürdürülebilir kentsel dönüşüm gibi konularda araştırmalarına devam etmektedir. Eylül 2024'te İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Şehir ve Bölge Planlama alanında doktora çalışmalarına başlayacak ve akademik çalışmalarını burada sürdürecektir. Son zamanlarda adil enerji dönüşümü, enerji adaleti, enerji yoksulluğu, ve döngüsel ekonomi konularının yakından takipçisidir.


Rana UZUN (Arş. Gör.)

Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü 2018 yılında Bölüm İkinciliği ile tamamlayan Rana UZUN, 2019-2021 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 2022 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Yapı Fiziği Programını “Eğitim Yapılarında Akustik Konfor Koşullarının İyileştirilmesi: Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Derslikleri Örneği” başlıklı tezi ile tamamlayan UZUN, 2021 yılı itibariyle Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. 2022 yılı temmuz ayı itibariyle Gebze Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programı kapsamında öğrenim hayatına devam etmektedir. Çalışma konuları arasında yapı fiziği ve çevre kontrolü, yapı konforu, mimari akustik, gürültü denetimi ve özellikle son dönemde enerji etkin tasarım ve malzemeler yer almaktadır.


Cem BALCAN

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 2013 yılında mezun olan Cem Balcan, 2018 yılında yine aynı okulun Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. 2018 yılından beri Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık doktora Programında eğitime devam etmektedir. Lisans mezuniyetini takiben dört yıl özel sektörde mimar olarak çalışan Balcan, 2017 yılında Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak başladığı akademik görevine hâlen devam etmektedir. Kültürel mirasın korunması, restorasyon, Osmanlı Mimarisi ve kültürel turizm konularında çalışmalarını sürdürmektedir.




PROJELER



YAYINLAR



ETKİNLİKLER



KURUMSAL İŞBİRLİĞİ




İLETİŞİM

Koordinatör: Elif ÖZER YÜKSEL

e.yuksel@gtu.edu.tr

FORM